Metrozuilen

De metrozuilen tussen metrostation Centrum en metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse worden voorzien van kunst. Diverse kunstenaars brengen in juni 2022 kunst aan op de 30 metrozuilen.

Dit kunstproject is een uitvoering van de door de gemeenteraad ingediende motie ‘Kwaliteitsslag Metrotracé’, om te onderzoeken op welke wijze metrozuilen opgeknapt en verfraaid kunnen worden. Kunst en/of groen werd als suggestie meegegeven, om een fris nieuw stadsbeeld te creëren. Het belang hiervan wordt onderstreept in de Nota Kunst en Cultuur ‘Kunst in de openbare ruimte, van betongrijs naar kleurrijk’. Cultuurplatform ZoBlits is de trekker van de uitvoering van dit project.

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Centrum voor de Kunsten, Regio Art Rijnmond (RAR), de RET, ZoBlits en het Jongerenpanel, is op 10 maart bij elkaar geweest in het Centrum voor de Kunsten om uit 20 inzendingen de kunstenaars selecteren. Wat best lastig kiezen was, er waren veel mooie en creatieve ontwerpen ingestuurd. De jury heeft de uitkomst op 10 maart overhandigd aan wethouders Léon Soeterboek (Cultuur) en Igor Bal (Openbaar vervoer). De wethouders zijn erg enthousiast over de inzendingen en kunnen niet wachten tot de grijze metropilaren de metamorfose krijgen en als kunstobjecten de stad verfraaien.

De planning is dat de kunstenaars in de maand juni aan de slag gaan en de pilaren eind juni van kunst zijn voorzien. Als alles klaar is volgt een feestelijke onthulling met diverse activiteiten.

de metrozuilen

Kunstenaars aan het werk

Site by Alsjeblaft!